Produkty ekologiczne – gdzie i jak je kupować?

brzoskwinieUświadomiłeś sobie, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Starasz się unikać niepotrzebnych dodatków, takich jak sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku czy konserwanty. W sklepie czujesz się jak w bibliotece – czytasz etykietę każdego produktu i jesteś w stanie zapłacić więcej, gdy skład uznasz za odpowiedni. Chciałbyś zacząć kupować produkty ekologiczne, ale jednocześnie nie wydać na nie majątku. Jak to zrobić? Jest kilka sposobów.
Produkty z krótką datą przydatności do spożycia – zaliczamy do nich nabiał i mięso. Po nie udawaj się do sklepu ze zdrową żywnością. Będziesz pewien daty ich produkcji i daty ważności, a co więcej, lodówkę możesz uzupełniać nimi regularnie. Nie sprawdzi się tutaj robienie zapasów, gdyż produkty organiczne zawierają bardzo niewielkie ilości substancji konserwujących lub nie zawierają ich wcale, w związku z czym szybciej się popsują.

Produkty z długą datą przydatności do spożycia – wśród nich znajdziesz konserwy, przetwory warzywne i owocowe, miód oraz zboża i produkty zbożowe, jak np. mąka czy kasze. W tym wypadku strategia robienia zapasów może pomóc ci zaoszczędzić kilka złotych. Produkty takie najlepiej zakupić w większych ilościach, na przykład bezpośrednio u rolnika lub w sklepie internetowym (wówczas dostawę otrzymasz prosto do domu i unikniesz dźwigania).

Świeże warzywa i owoce oraz jaja – tutaj z pewnością zgodzisz się, że sklep internetowy to nie jest dobre miejsce do zakupu tych produktów, natomiast z twoich doświadczeń może wynikać, że sklep ekologiczny ma produkty zwykle kilkudniowe, przesuszone i wyglądające niezbyt apetycznie. Cotygodniowe wypady za miasto do zaprzyjaźnionego gospodarstwa ekologicznego też mogą sprawiać ci kłopot, pomyśl zatem nad innym rozwiązaniem. Kooperatywa sąsiedzka pomoże podzielić się obowiązkami i ustalić „dyżury” przywiezienia dla was wszystkich żywności w ilości hurtowej prosto od rolnika.

Zapamiętaj, że nawet w sklepie ze zdrową żywnością mogą trafić się produkty nafaszerowane chemią, które ze zdrowymi mają jedynie wspólną nazwę. Dzieje się tak, ponieważ umieszczanie na produktach wyrażenia „zdrowa żywność” nie jest regulowane przez żadne przepisy (w przeciwieństwie do słów „bio”, „organic” oraz „eko”). Dlatego warto zawsze sprawdzić, czy dany produkt posiada certyfikat Unii Europejskiej w postaci zielonego listka stworzonego z dwunastu gwiazdek.
Organiczna żywność z pewnością może się nam przysłużyć. Aby ją zdobyć i być pewnym jej jakości, potrzeba nieraz kilku prób, testowania różnych źródeł, zapoznawania się z wieloma opiniami. Jednak nasze zdrowie jest warte takiego wysiłku. Jeżeli nie zainwestujemy w nie czasu i pieniędzy teraz, to kiedyś będziemy musieli takie same lub większe środki poświęcić na jego ratowanie. Chyba więc lepiej zainteresować się zdrową żywnością już teraz?

„Gotuj zdrowo, Gotuj z miłością!” – https://cookandlove.pl/garnki.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *